Pretekli dogodek
15. maj 2020 19:30

Modri 8: Simfonija Alp - odpovedano

Prireditev je skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev epidemije novega koronavirusa odpovedana.

Prireditev je skladno z ukrepi Vlade RS za zajezitev epidemije novega koronavirusa odpovedana.

Več o prestavljenih/odpovedanih prireditvah>>

Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si ter prek zasebnih sporočil na družbenih omrežjih CD.


Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Philipp von Steinaecker

Solist: Blaž Šparovec, klarinet

Program
Lucijan Marija Škerjanc, Svečana uvertura
Claude Debussy, Prva rapsodija, L. 116
Aaron Copland, Koncert za klarinet, godala in harfo
Richard Strauss, Alpska simfonija, op. 64, TrV 233

Sklepni koncert Modrega abonmaja Orkestra Slovenske filharmonije pod taktirko Philippa von Steinaeckerja gosti izjemnega slovenskega klarinetista mlajše generacije Blaža Šparovca, prvonagrajenca Mednarodnega tekmovanja Carla Nielsena 2019, sicer prvega klarinetista Orkestra Gürzenich v Kölnu in predavatelja na Univerzi za umetnost v Berlinu.

Program koncerta poudarja barvitost velikih ustvarjalcev za orkester. Šparovec se bo predstavil v Prvi rapsodiji za klarinet in orkester Clauda Debussyja ter v koncertu za klarinet in strunska glasbila (godala, harfa, klavir) Aarona Coplanda, ki ga je skladatelj napisal po naročilu slovitega klarinetista Bennyja Goodmana in ga odel v jazzovske ritme. V orkestralnem opusu Lucijana Marije Škerjanca so poleg simfonij, simfoničnih pesnitev, suit, koncertov in drugih orkestralnih skladb tudi štiri uverture, ki so nastale med letoma 1925 in 1961 – poslednja je Svečana uvertura. V ustvarjalnem delu Richarda Straussa imajo posebno težo njegove simfonične pesnitve. Deseta in zadnja je Alpska simfonija, ki jo je pisal v letih 1911–1915 in si zanjo zamislil ogromno zasedbo orkestra. Vsebinsko ozadje tega veličastnega dela je slikovit prikaz dneva v Alpah. Poslušalec z glasbo potuje od noči, sončnega vzhoda, prek prijetnih trenutkov občudovanja narave med vzponom do vrha, vse do nevarnih trenutkov ob zgrešeni poti in nevihti, do zatona sonca v noč. Strauss je skladbo napisal tako pod vtisom lastne izkušnje v gorah kot tudi filozofskih misli Friedricha Nietzscheja.

Modri 8: Simfonija Alp - odpovedano

14. maj 2020 19:30
15. maj 2020 19:30
14. maj 2020 19:30
15. maj 2020 19:30
Več terminov

16, 22, 28, 35 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI