Pretekli dogodek
27. mar. 2020 19:30

Modri 7: Poklon Leningradu - odpovedano

Prireditev je skladno z uredbo Ministrstva za zdravje odpovedana.


Prireditev je skladno z uredbo Ministrstva za zdravje odpovedana.

Več o prestavljenih/odpovedanih prireditvah>>

Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na info@cd-cc.si, vstopnice@cd-cc.si in prek zasebnih sporočil na družbenih omrežjih CD.

 

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Aziz Shokhakimov


Program
Joseph Haydn, Simfonija št. 100 v G-duru, Hob. I: 100, »Vojaška«
Dmitrij Šostakovič, Simfonija št. 7 v C-duru, op. 60, »Leningrajska«


Mladi uzbekistanski dirigent Aziz Šohakimov je vse bolj pronicljivo in cenjeno dirigentsko ime koncertnih in opernih odrov. Trenutno je šef dirigent Uzbekistanskega nacionalnega simfoničnega orkestra, glasbeni vodja Filharmoničnega orkestra Tekfen iz Turčije, kapelnik Nemške opere na Renu v Düsseldorfu in prvi gostujoči dirigent Verdijevega orkestra v Milanu.

Z Orkestrom Slovenske filharmonije bo koncert začel s Simfonijo v G-duru Josepha Haydna. Čeprav je polna dramatičnega izraza, ritmičnega naboja in nosi vzdevek »Vojaška«, v resnici ni povezana z vojno. To ime so ji nadeli predvsem zaradi drugega stavka, v katerem je skladatelj uporabil triangel, činele in veliki boben ter vzklike fanfar. Drugače pa je s Simfonijo v C-duru Dmitrija Šostakoviča, imenovano »Leningrajska«, ki je pomenljivo povezana z drugo svetovno vojno. Šostakovič je svojo sedmo simfonijo dokončal decembra 1941 med nacističnim obleganjem Sankt Peterburga, tedaj Leningrada, iz katerega so skladatelja evakuirali. Ker ga niso želeli sprejeti med vojaške sile, se je svojemu mestu in pogumnim prebivalcem, ki kljub lakoti niso klonili pred sovražnimi silami, poklonil z glasbo. Veličastno in povedno simfonično delo je bilo v letu 1942 kot simbol upora izvedeno v več deželah sveta, najbolj pretresljiva in ganljiva pa je bila avgustovska izvedba v še vedno obleganem Leningradu s sestradanimi glasbeniki, ki so z zadnjimi močmi človeštvu spregovorili prek Šostakovičeve mojstrovine.
 

Modri 7: Poklon Leningradu - odpovedano

26. mar. 2020 19:30
27. mar. 2020 19:30
26. mar. 2020 19:30
27. mar. 2020 19:30
Več terminov

12, 18, 23, 28 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI