16. mar. 19:30

Mladi mladim - Izbranci avdicije

Ana Dolžan, violina; Tim Jančar, klavir
V sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko

 

 

Violinistka Ana Dolžan (1992) je bila po diplomi in magisteriju v razredu prof. Primoža Novšaka na Akademiji za glasbo v Ljubljani sprejeta na Akademijo v Zürichu, kjer nadaljuje specializirani magistrski študij, glasbena umetnost – solist, v razredu prof. Andreasa Jankeja.

Udeležila se je številnih mednarodnih in državnih tekmovanj v Sloveniji, Italiji, Srbiji, Avstriji, Hrvaški in na Češkem, kjer je dosegla zavidljive uspehe. Marca 2016 je bila na avdiciji v okviru projekta »Za njimi stojimo« AS Fundacije, Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in Cankarjevega doma izbrana v finale ter tako na sklepnem koncertu igrala kot koncertna mojstrica Simfonikov RTV Slovenija.
 
Štiri leta je igrala v Godalnem kvartetu Arseia, sedaj deluje v godalnem sekstetu in Klavirskem triu Ad Hoc s pianistom Timom Jančarjem in violončelistom Izakom Hudnikom. Njihov koncert Večer slovanske romantike v februarju 2016 je bil posnet tudi za Radio ARS, med drugim so nastopali tudi v okviru Glasbene mladine ljubljanske, Glasbene mladine Slovenije, na festivalu Slowind in na mednarodni konferenci ESTA. Je tudi članica Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja, s katerim je na turnejah nastopala v prestižnih dvoranah po Evropi. V aprilu 2018 se je zaposlila v Orkestru Slovenske filharmonije kot prva violina tutti, od oktobra pa deluje kot njihova koncertna mojstrica.

Kot solistka je nastopila z Godalnim orkestrom Arseia, Mendelssohn Chamber orchestra, Orkestrom Mandolina Ljubljana, Obalnim komornim orkestrom, Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo, Orkestrom Slovenske filharmonije in Simfoničnim orkestrom SNG Maribor.

Za svoje dosežke na glasbenem področju je prejela tudi priznanje Občine Škofja Loka in Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Ljubljana.

 

Pianist Tim Jančar je leta 2018 s posebnim priznanjem summa cum laude magistriral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Tatjani Ognjanovič.Ž
Ob študiju se je udeležil več državnih in mednarodnih tekmovanj: državnega tekmovanja TEMSIG 2010, 2016 – tretje in prvo mesto ter zlati plaketi, mednarodnega tekmovanja Citta di Gorizia – prvo mesto in prva nagrada, mednarodnega tekmovanja Acija Bertonclja – priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe, mednarodnega tekmovanja Janeza Matičiča – prvo mesto in prva nagrada v umetniški kategoriji …

Leta 2013 je prejel Škrjančevo nagrado Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, 2017 pa Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani.

Med študijem je nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s komornim orkestrom Konservatorija Giuseppa Tartinija iz Trsta in z Orkestrom Slovenske filharmonije, maja 2016 je imel na Dunaju samostojni recital v okviru cikla Piano forte – the next generation, pod pokroviteljstvom Banke Avstrije, kot predstavnik Akademije za glasbo v Ljubljani.

Sodeluje tudi v komorni glasbi (trio Ad hoc), vsa leta pa se udeležuje mednarodnih seminarjev pri priznanih profesorjih, kot so: Ruben Dalibaltayan, Johannes Kropfitsch, Claudio Martínez Mehner, Markus Schirmer, Boris Berman, Avedis Kouyoumdjian, Eliso Virsaladze.

 

Mladi mladim - Izbranci avdicije

16. mar. 19:30
Več terminov

5 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI