21. mar. 20:00

Fred Frith Trio + Enemy

Fred Frith, električna kitara; Jason Hoopes, električni bas; Jordan Glenn, bobni
Enemy: Kit Downes, klavir; Petter Eldh, bas; James Maddren, bobni

Tokratni Cankarjev torek ponuja vpogled v ustvarjalnost dveh britanskih velemojstrov različnih generacij. Fred Frith sicer že desetletja živi in ustvarja v ZDA, a moramo spomniti na njegove začetke v legendarnih zasedbah Henry Cow in Art Bears ter pozneje na sodelovanje z ameriškimi glasbeniki v zasedbah Massacre, Skeleton Crew in Naked City. S slednjima je gostoval tudi pri nas, nazadnje pa se je predstavil kot solist februarja 2018 v Cankarjevih torkih. S triom, s katerim se predstavlja tokrat, je izdal album Road za založbo Intakt (2021).

Kit Downes je nova velika pianistična zvezda z Otoka. Njemu ob bok lahko postavimo le še Alexandra Hawkinsa. Je varovanec založbe ECM, s triom Enemy pa se uvršča v sam vrh nove jazzovske ustvarjalnosti. Pri nas je do zdaj nastopil samo v triu Emile Martensson na Jazz festivalu Ljubljana. 

V zadnjih nekaj desetletjih je Fred Frith mojstril svoje izjemno inventivne solistične nastope na električni kitari, ob katerih si je glasbilo pogosto položil vodoravno v naročje in iz njega z različnimi pomagali, kot so mdr. slikarski čopiči in kroglični ležaji, izvabljal nenavadne in nepričakovane zvočnosti. Kot vodja svojega dolgoletnega Bay Area tria izkazuje podobno mero lateralnega razmišljanja in neutrudne ustvarjalnosti, unovčene ob krmarjenju po prostranem free-rocku, ki preprosto prekipeva od idej.
Daniel Spicer, Jazzwise
 

... to ni ne jazz ne rock, ne fuzija ne noise. Je nekaj drugega: samosvoje, trmoglavo, uporno, nepredvidljivo, brezkompromisno, zvok treh glasbenikov, ki s svojimi inštrumenti potujejo onkraj konvencionalnih meja za ustvarjanje nečesa novega, navdušujočega.

Po vsesplošno hvaljenem albumu Obsidian pri založbi ECM, s katerim Kit Downes raziskuje široko paleto orgelskih barv, in instrumentalno razširjenem, komorno usmerjenem nadaljevanju Dreamlife Of Debris, izdaja Vermillion v okviru tria z basistom Pettrom Eldhom in bobnarjem Jamesom Maddrenom razgrinja Downesove izjemne pianistične odlike.

Guardian opeva Downesovo »neverjetno sposobnost podajanja, ob kateri zahtevna glasba zazveni povsem naravno«. Kot otipljiv dokaz te trditve, album Vermillion v skrbno izbranem repertoarju klavirskega tria z globokim čutom za melodijo povezuje delikatno liričnost in energične ustvarjalne izbruhe.

Kit Downes se je iz orgelske igre sprva izpopolnjeval kot štipendist župnijske cerkve St Peter Mancroft v Norwichu, nato pa študiral klavir, orgle in kompozicijo na Purcell School in Kraljevi akademiji za glasbo. Ob turnejah in snemanjem s sestavom Empirical je med drugim sodeloval z Djangom Batesom in Leejem Konitzom. Poleg Pettra Eldha in Jamesa Maddrena med glasbene partnerje prišteva bobnarja Sebastiana Rochforda, saksofonista Toma Challengerja in violončelistko Lucy Railton, soustvarjalce klaviaturistovega albuma Dreamlife Of Debris (ECM).


 

Fred Frith Trio + Enemy

21. mar. 20:00
Več terminov

12,00 EUR

8,00 EUR * * EUR za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter upokojence, za sedeže najnižje cenovne kategorije

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

prijava

Bodite med prvimi ...

....  ki boste izvedeli, katere koncerte, predavanja, gledališka in plesna gostovanja in drugo pripravljamo v Cankarjevem domu,

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI