Pretekli dogodek
23. maj 2019

Druga godba v CD

Nazaj h koreninam urbanih godb za svetlejšo bodočnost.

Jubilejna 35 Druga godba prinaša šestnajst (16) koncertov izvajalcev iz enajstih (11) držav s štirih (4) celin in bo letos potekala na sedmih koncertnih prizoriščih dveh največjih slovenskih mest. Festival se tudi letos z glasbenim programom obrača na vse strani neba, v Slovenijo pa bo konec maja pripeljal najboljše iz zakladnice sodobih globalnih godb: Kokoroko, DakhaBrakho, Liniker e os Caramelows, Yonatana Gata, Maarja Nuut & Ruum, BCUC, Bakalino Veliko, The Brother Moves On, Mopo feat. Jimija Tenorja, Ill Considered, Sutari in druge.  

Druga godba v Cankarjevem domu

Torek,  21. maj


18.30 Dvorana M1: Jimi Tenor
Pogovor z ustvarjalcem
Prosti vstop

 

Sreda, 22. maj

17.00 Štihova dvorana: Shane Latimer Solo (Irska) 
Človek ali stroj? Najbrž oboje, ko je govora o enem najpomembnejših akterjev sodobne irske glasbene scene v opoziciji. Shane Latimer je bil prvo ime na spisku Improvised Music Company za aktualni vpogled v ustvarjanje na dublinski sceni. Tudi Latimer sam je kurator na impro- in eksperimentalni sceni irske prestolnice in festivala Bottlenote. Ob tem pa igra, sklada in improvizira na šest-, sedem- in osemstrunski kitari. Njegovo zadnje samostojno delo se umešča v prostor med naravnim in tehnološkim. Shane uporablja programsko opremo za žetev svojih kitarskih ekskurzij s podaljšanim časovnim obdobjem, ki pripelje do privlačnega dialoga med človekom in strojem. Shane-man machine!
Shane Latimer, kitara in sintetizator

20.30 Klub CD: Maciej Obara Quartet (Poljska)
Maciej Obara in Dominik Wania sta se dolgo kalila v kvartetu legendarnega Tomasza Stańka, po Stańkovi smrti pa prevzemata glavno vlogo v poljskem jazzu. Tomasz Stańko je Macieja Obaro opisal kot 'velikega glasbenika, katerega glasba je močna, zrela, globoka, polna šarma in lepote'. Tudi recenzije prvenca Unloved za založbo ECM so presežne. Glasbenik, ki je nagovoril dva izmed najboljših bobnarjev (Nasheeta Waitsa in Garda Nilssena), da igrata z njim v živo, se je najbrž zmotil z naslovom zadnjega albuma, ki je po All About Jazz 'ruminativen, globoko liričen in strasten'. Kakšen paradni drugodbeni jazz koncert! 
Maciej Obara, altovski saksofon; Dominik Wania, klavir; Max Mucha, kontrabas; Michał Miśkiewicz, bobni

22.00 Klub CD: The Brother Moves On feat. Bowrain (Republika Južna Afrika/Slovenija)
Južnoafriški kolektiv, ki v svojem izrazju glasbo meša s performativno umetnostjo. Njihov glasbeni milje črpa iz spans rocka, xhosa funka, dub metala, hiperritmične rock psihadelije, astro-afro-free jazza in spoken worda. Po lanskem nepričakovanem vskoku slovenskega pianista Bowraina se je njihovo sodelovanje nadaljevalo v Johannesburgu, tokrat v Ljubljani skupaj predstavljajo nov material. 
Siyabonga Mthembu, glas; Zelizwe Mthembu, kitara in glas; Ayanda Zaleklie, bas kitara in glas; Simphiwe Tshabala, bobni in glas; Tine Grgurevič (Bowrain), klavir in klaviature

Dnevna vstopnica za vse tri koncerte v Cankarjevem domu: 15, 10* EUR
Nakup

Četrtek, 23. maj

17.00 Štihova dvorana: iT: Another Crying Game (Slovenija) 
Crying Games je eno najbolj prepoznavnih glasbenih del vsestranske umetnice Irene Tomažin Zagoričnik, ki ga je predstavila tudi na Drugi godbi leta 2012 in je doživelo odlične odzive. Another Crying Game je nadaljevanje dela pod avtorskim imenom iT. V projektu raziskuje in nadaljuje delo z glasom, povezanim s fragmentarnim tekstom, pesniškimi besedili in petjem, t. i. spoken wordom. iT je mnoštvo glasov, prepletenih v melodije, monologe, fiktivne dialoge, posnete in nasnete v ponavljajoče se zanke, presnete eden čez drugega, zabrisane v hrupu ali izostrene v osami. Another Crying Game, another world premiere!
Irena Tomažin Zagoričnik, glas in zankanje

Vstopnice:  22, 18* EUR (veljajo tudi za program v Kinu Šiška v četrtek 23. maja) 
Nakup

Festivalska vstopnica in dnevna vstopnica za sobotne koncerte v Mariboru vključujeta brezplačen povratni avtobusni prevoz Ljubljana‒Maribor‒Ljubljana.

Festivalska vstopnica: 46 EUR

Druga godba v CD

21. maj 2019
22. maj 2019
23. maj 2019
21. maj 2019
22. maj 2019
23. maj 2019
Več terminov

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI