Sakawa
Pretekli dogodek
23. apr. 2019 19:00

Sakawa

Dokumentarni film

V filmskem programu (v okviru abonmaja LIFFe po LIFFu) je prišlo do menjave filma: v torek, 23. aprila, ob 19. uri bo namesto filma Hiša, ki jo je zgradil Jack, na ogled film Sakawa, ki je odprl letošnji 21. festival dokumentarnega filma.

Film prikazuje brezposelne mlade Gančane, ki jim spletna prevara (Sakawa) pomeni način življenja. Dokumentarni film je ne predstavi kot prevaro, temveč kot enega od načinov izogibanja revščini.

Vsi, ki ste o kupili vstopnice za film Hiša, ki jo je zgradil Jack izven abonmaja LIFFe po Liffu, si lahko z isto vstopnico ogledate (nadomestni) film Sakawa ali pa vam povrnemo kupnino. Vračilo kupnine jo mogoče do 23. aprila do 19. ure.

Režija: Ben Asamoah

Belgija, Nizozemska, 2018; 81'

Sakawa v lokalnem dialektu pomeni spletno prevaro, ki je nemalokrat povezana z verskimi rituali. Režiserja bi bržkone doletela podobna usoda kot subjekte njegove raziskave, če se ne bi preselil v Belgijo in diplomiral iz filmske režije. Gana je, skupaj s še nekaterimi afriškimi državami, dandanes leglo spletnih prevar in manipulacij, številni mladi na družabnih omrežjih pod izmišljenimi profili naivnim Zahodnjakom prodajajo rožice in izvabljajo denarna nakazila. Posebej popularne so romantične zveze; mladi fantje se predstavljajo za dekleta ter od osamljenih Američanov in Evropejcev z obljubami o bližnjem snidenju služijo lepe denarce. Asamoah ne poveličuje njihovega početja, njegov film prikazuje položaj v državi, kjer je ilegalna spletna aktivnost eden od načinov izogibanja revščini.

Številnim brezposelnim mladim Gančanom spletna prevara pomeni način življenja. Ne razumejo je kot prevaro, temveč kot sredstvo za okoriščanje z elektronskimi odpadki, ki ga Zahod množično odlaga v njihovi državi. Ena od metod kraje je najdba trdega diska, ki vsebuje osebne in finančne podatke prejšnjega lastnika. Možnosti so majhne, vendar je poskus nemalokrat uspešen. Ben Asamoah

 

Sakawa

23. apr. 2019 19:00
23. apr. 2019 19:00
Več terminov

5'50 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI