Pretekli dogodek
16. sep. 2019 20:00

Leto opice (Godina na majmunot)

Premiera makedonsko-slovensko-srbsko-kosovske komedije
Režija: Vladimir Blaževski

Politična satira o prijateljstvu med opico in uslužbencem živalskega vrta, o tranzicijskem narobe svetu iz perspektive opice, ki ji uspe pobegniti iz kletke in postati junak upora na mračnem in depresivnem Balkanu.

 

Glavna protagonista črne komedije sta Cobe, reven čuvaj v živalskem vrtu v Skopju, in šimpanz Koko, prebivalec tega istega živalskega vrta. Filmsko zgodbo zaplete Kokov pobeg iz “ujetništva v svobodo”.

V času gospodarske krize in splošne revščine Cobe dobi odpoved, a tudi obljubo, da se bo v službo lahko vrnil takoj, ko mu šimpanza Koka uspe izslediti in pripeljati nazaj v živalski vrt. Pobegli šimpanz v revni in s tranzicijsko izropani državi sproži pravi medijski vihar. Postane simbol upora in osvoboditvenih teženj, nekdo, ki mu je uspelo izstopiti iz začaranega kroga razpadajočega sistema. S tem Cobetova naloga ujeti ubežnika postane izdajalska.

Absurdnemu lovu na pobeglega šimpanza delno sledimo skozi Kokotovo perspektivo. Šimpanz je nekakšno zrcalo in tiha priča žalostnega in hkrati smešnega sveta, ki je izgubil svoj kompas. Je tudi tragikomični razlog za soočanje ljudi s svojimi strahovi in frustracijami. Šimpanz postane zastavonoša upora, neposlušnosti in vsega, kar navadni državljan nesrečne države ne more biti.

Film je zasnovan kot mešanica grobega naturalizma in komedije absurda. Metoda kontrasta, živahen in hkrati roben pristop k scenariju in filmski strukturi je že dlje časa moja najljubša ustvarjalna strategija. Ta odnos predstavlja tudi umetniško in komercialno kompozicijo, ki bi jo s filmom rad dosegel. Ne gre le za klasično pričakovanje vsakega filmskega ustvarjalca, da v svojem opusu doseže oboje - uspešnico in mojstrovino, ampak za osnovne vsebinske elemente konkretne zgodbe. Dejansko se mi je zdelo potrebno težo problemov in asociacij, ki se jih film dotika, »nevtralizirati« z lahkotnostjo in preprostim dogajanjem, ki jo komedija kot žanr omogoča. Moram priznati, da je to moj glavni umetniški cilj v tem filmu.
Vladimir Blaževski

Leto opice (Godina na majmunot)

16. sep. 2019 20:00
16. sep. 2019 20:00
Več terminov

6 EUR

5% popust ob nakupu na cd-cc.si

2018, 112 min
Scenarij: Vladimir Blaževski, Dusan Spasojević, Catherine Maximoff
Igrajo Igor Angelov, Marija Kohn, Rešad Behreda, Elena Trajkovska, Faik Mefailoski, Čun Lajči
 

Fotografija: Dimo Popov
Montaža: Blagoja Nedelkovski
Glasba: Aleksandar Pejovski
Oblikovanje zvoka: Sašo Kalan
Snemanje zvoka: Igor Popovski
Scenografija: Mile Jeremić, Boban Petrushevski
Kostumografija: Zaklina Krstevska
Maska: Mojca Gorogranc Petrushevska

 

Produkcijska hiša: Pank Film (mk)
Producent: Darko Popov
Koprodukcijske hiše: Strup produkcija (si), Kiselo dete (sr), Infinity (ko)
Koproducentje: Viva Videnović, Mina Đukić, Valon Bajgora
Sofinanciranje Slovenian Film Centre, Macedonian Film Agency, Film Center Serbia, Kosova Cinematography Center, FS Viba film, SEE Cinema Network, Eurimages
 

Ivanka

Ivanka

Ivanka
najboljša spremljevalka na prireditve.

Uršula Cetinski

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.

Vabljeni k branju.

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija ENKI