20 - 29 mar

23. Pripovedovalski festival

pripovedovalski festival
Past event

Celoten program festivala: www.pripovedovalskifestival.si

Ob nakupu 5 ali več vstopnic za predstave v Cankarjevem domu priznamo 10% popust.
 

Slovenski Pripovedovalski festival je eden najstarejših tovrstnih v Evropi in v ospredje postavlja pripovedovanje kot performativno formo. Izhaja iz prepričanja, da so lahko skrbno izbrane in vešče povedane (ljudske in biografske) zgodbe gradivo, s pomočjo katerega razmišljamo o sodobnem času. Festival zadnja leta vse bolj postaja tudi prostor raziskovanja, mednarodnega, produkcijskega in umetniškega povezovanja ter razvijanja novih vsebin, ki si za izhodišče jemljejo naslednji vprašanji: Kako nas lahko z odra danes nagovori najstarejša literatura, ki se je primarno izoblikovala skozi ustni prenos? In kaj vse je še lahko pripovedovanje kot performativna forma? V letu 2020 se festivalski program posveča vprašanju razmerja prostora in zgodbe.

Skozi odrske pripovedovalske produkcije, filmske projekcije in predavanja bodo pripovedovalci, glasbeniki in predavatelji razmišljali o tem, kako izkušnja prostora in pokrajine določata pomene zgodbe, ki je izrasla iz njiju, kako so včasih ljudje z zgodbami udomačevali človeku nevarno naravo, kako imaginarni svetovi poglabljajo razumevanje naših svetov, ter kako lahko dobra pripoved s svojo vsebino zaznamuje in spremeni pomen konkretnega prostora. Zanimalo nas bo, kako zgodbe živijo v spominu pripovedovalcev in kakšna pripovedovalska forma je potopis. Poleg izvrstnih domačih ustvarjalcev bosta nastopila tudi dva mednarodna gosta: indijski pefromer Abhishek Thapar in nosilka judovske pripovedne tradicije Drut’sylo Shonaleigh Cumbers.

Blog written by Uršula Cetinski, CD Director General

CD Director General, Uršula Cetinski, expresses her thoughts on CD events and other affairs of current interest, of in-house and broader relevance. The blog is written in Slovenian.

Our halls

Gallus, Linhart, Kosovel, Club CD, Duša Počkaj, Lili Novy, Foyers, Galleries and Conference Halls

© Cankarjev dom

Cookies   Production: ENKI