20. - 29. mar.

23. Pripovedovalski festival

Večer nesrečnih koncev
Pretekli dogodek
Foto: Nada Žgank
Pretekli dogodek
pripovedovalski festival
Pretekli dogodek
pripovedovalski festival
Pretekli dogodek
23. mar.
Prost vstop

pripovedi moje babice
Pretekli dogodek
pripovedovalski festival
Pretekli dogodek
28. mar.
8 EUR

Pripovedovalke in njihova vloga v tradicionalni družbi
Zajtrk z dr. Svetlano Slapšak in Shonaleigh Cumbers

Večer resničnih zgodb
Pretekli dogodek
29. mar.
10 EUR

Zaključek 23. Pripovedovalskega festivala

Celoten program festivala: www.pripovedovalskifestival.si

Ob nakupu 5 ali več vstopnic za predstave v Cankarjevem domu priznamo 10% popust.
 

Slovenski Pripovedovalski festival je eden najstarejših tovrstnih v Evropi in v ospredje postavlja pripovedovanje kot performativno formo. Izhaja iz prepričanja, da so lahko skrbno izbrane in vešče povedane (ljudske in biografske) zgodbe gradivo, s pomočjo katerega razmišljamo o sodobnem času. Festival zadnja leta vse bolj postaja tudi prostor raziskovanja, mednarodnega, produkcijskega in umetniškega povezovanja ter razvijanja novih vsebin, ki si za izhodišče jemljejo naslednji vprašanji: Kako nas lahko z odra danes nagovori najstarejša literatura, ki se je primarno izoblikovala skozi ustni prenos? In kaj vse je še lahko pripovedovanje kot performativna forma? V letu 2020 se festivalski program posveča vprašanju razmerja prostora in zgodbe.

Skozi odrske pripovedovalske produkcije, filmske projekcije in predavanja bodo pripovedovalci, glasbeniki in predavatelji razmišljali o tem, kako izkušnja prostora in pokrajine določata pomene zgodbe, ki je izrasla iz njiju, kako so včasih ljudje z zgodbami udomačevali človeku nevarno naravo, kako imaginarni svetovi poglabljajo razumevanje naših svetov, ter kako lahko dobra pripoved s svojo vsebino zaznamuje in spremeni pomen konkretnega prostora. Zanimalo nas bo, kako zgodbe živijo v spominu pripovedovalcev in kakšna pripovedovalska forma je potopis. Poleg izvrstnih domačih ustvarjalcev bosta nastopila tudi dva mednarodna gosta: indijski pefromer Abhishek Thapar in nosilka judovske pripovedne tradicije Drut’sylo Shonaleigh Cumbers.

Naše dvorane

Gallusova, Linhartova, Kosovelova, Klub CD, dvorana Duše Počkaj, Klub Lili Novy, preddverja, galerije in konferenčni prostori

Blog Uršule Cetinski

Generalna direktorica CD,
Uršula Cetinski,
svoje misli o prireditvah
in drugem aktualnem dogajanju
v CD in širše
strne v kratke zapise.
 

© Cankarjev dom

Piškotki   Produkcija: ENKI