Galerija CD

Termini:
17. Nov. 2014–15. Feb. 2015
4, 2* €

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Natisni

 
11. slovenski bienale ilustracije – SBI
V sodelovanju z Ilustratorsko sekcijo ZDSLU

Javno vodenje vsak četrtek ob 17. uri (4, 2* EUR).

Poleg četrtkovih javnih vodstev si bo bienale z vodstvom mogoče ogledati še na zadnji dan razstave, v nedeljo, 15. februarja ob 11.00. Vljudno vabljeni!
Razstava je na ogled od ponedeljka do sobote od 10. do 19. ure in ob nedeljah od 10. do 14. ure.

Bienale združuje starejše in mlajše generacije umetnikov ilustratorjev ter za najboljše dosežke podeljuje nagrado, plakete in priznanja Hinka Smrekarja. Prireditev ohranja ustvarjalno moč in razkriva odličnost slovenske ilustracije ter hkrati spremlja nove umetniške izraze in tehnike. Bienale od leta 1993 organizira Ilustratorska sekcija pri Združenju likovnih umetnikov Slovenije (ZDSLU), pri tem pa ji pomaga Cankarjev dom. Sekcija je letos poslala poziv 253 ilustratorjem in tudi 112 slovenskim založbam, ki izdajajo ilustrirano literaturo. Prijavilo se je 146 projektov, žirija pa je na razstavo uvrstila 54 avtorjev.

Poleg pregleda selekcionirane produkcije zadnjih dveh let v sodelovanju z umetnostno zgodovinarko Marijo Skočir smo pripravili obsežnejšo predstavitev ilustratorskega opusa akademskega slikarja Jožeta Ciuhe, letošnjega prejemnika nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo.

Nina Pirnat Spahič, stalna članica žirije in kuratorka razstave, o letošnjem bienalu pravi: »Zanimivo je leta na bienalu opazovati, da se ves čas ob imenitnih, likovno dognanih in izpovedno bogatih delih znanih umetnikov uveljavljajo mlajši avtorji, ki vsak po svoje vnašajo nove likovne rešitve, drugačne avtorske poetike, slikarske tehnike, uvajajo elemente filma, stripa, animiranega filma, elektronskih medijev in drugih sodobnih tehnologij. Ilustracije že dolgo niso več le domena slikarjev, temveč tudi oblikovalcev, zato jih zadnja leta še posebej vabimo medse; letos je bil z nami v žiriji Jernej Stritar.«

Izbor del in odločitev o nagradah sta bila tokrat v rokah žirije 11. SBI v sestavi: dr. Petja Grafenauer (predsednica), Jelka Godec Schmidt, Andreja Čeligoj, Jernej Stritar, Nina Pirnat Spahić.
Žirija je nagradila naslednje ilustratorje in njihove stvaritve:


Posebna pohvala žirije Dnevniku za naslovnice v prilogi Objektiv:
Luka Seme za naslovno ilustracijo priloge Objektiv

Posebna pohvala žirije Dnevniku za naslovnice v prilogi Objektiv:
Matej Stupica za naslovno ilustracijo priloge Objektiv.

Priznanje Hinka Smrekarja
Ana Maraž za samostojne ilustracije Kosmatuhi – Lisica, Miš, Krt ali Medved in »učinkovit minimalističen pristop k risbi za najmlajše«.

Priznanje Hinka Smrekarja
Ana Zavadlav za oživitev likov v knjigi Tinček in tri zlate ribice Dima Zupana.

Plaketa Hinka Smrekarja
Maja Kastelic je nagrajena za ilustracije v knjigi Deček in hiša, ki je pri Mladinski knjigi v pripravi za leto 2015. Po presoji žirije je Kastelčeva ena redkih v slovenski ilustraciji z izjemnim občutkom za prostor, ki bralca popelje v iluzijo realnega. »Igra svetlobe in sence s stiliziranim likom otroka ustvarja dramatični dialog med realnim in domišljijskim svetom,« piše v utemeljitvi.

Plaketa Hinka Smrekarja
Matija Medved je s plaketo nagrajen za ilustracije pravljice Zmaj v banji, ki je bila objavljena v časopisu Tribuna. Žirijo je navdušil ilustratorjev »pogum«, saj se je s suho barvico lotil velikega formata. »Ilustracije Zmaj v banji so prepričljiv eksperiment, katerega kakovost potrjujejo smiselna izbira omejenega kolorita, repetitivno nizanje elementov, občutek za detajle in učinkovita uporaba velikostnih razmerij,« piše v utemeljitvi. Žirija je Medveda izpostavila »kot posebej kakovostnega in drznega risarja«.

Nagrada Hinka Smrekarja
Hana Stupica je nagrajena za svojo prvo slikanico, ilustracije ukrajinske pravljice Rokavička, ki je izšla je pri založbi Mladinska knjiga. V utemeljitvi nagrade preberemo, da je »ustvarjena v maniri, ki ima v slovenski otroški ilustraciji močno tradicijo, izraža ilustratorsko zrelost in izrazito prizadevanje upodobiti občutje ukrajinske zime 19. stoletja ter impresije ruralne pojavnosti tedanjega časa, ki ga avtorica spretno in dosledno tke z dognanim nizanjem barvnih tekstur. V svoji prvi slikanici se je Stupica upodabljanja, večinoma živalskih likov, lotila 'premišljeno in raziskovalno'.«

Nagrada za življenjsko delo Hinka Smrekarja
Jože Ciuha: Kot je zapisala Marija Skočir v obrazložitvi nagrade, Ciuhova risba s poezijo navezuje sijajen dialog prav zato, ker v sebi nosi veliko lirike in izpovedi tako v likovni formi kot izčiščeni potezi.

Ob razstavi poteka tudi javno vodenje vsak četrtek ob 17. uri.

Ob predhodni prijavi (več kot deset oseb) so mogoči vodeni ogledi razstave za vrtčevske, šolske in individualne skupine.

Organizirane skupine več kot desetih 1’50 EUR na osebo, za vrtce 1 EUR; doplačilo za vodeni ogled 20 EUR; prijave skupin E stiki@cd-cc.si

Brezplačen vstop za otroke do 4. leta
Organizirane skupine otrok in dijakov 1'50 EUR po osebi
Otroške delavnice 5 EUR
Izredno vodenje po razstavi 20 EUR

Katalog 10 EUR


 KOMENTAR | število komentarjev: 1
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo
Jana Maraž | 04.11.2014

Veselim se ogleda
Leto si bom razstavo zagotovo ogledala...
Odgovor uredništva | 28.11.2014

Spoštovani, nas zelo veseli. Veseli bomo tudi vaših vtisov.