Nakup
Klub CD

Termini:
11. Jan. 2017 18:00
5, 3* €

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

NatisniGeneralni pokrovitelj festivalaFestival Tolstoj, iskalec resnice


Šola za življenje
Zgodnja biografija l. N. Tolstoja kot vir njegovega svetovnega nazora

Predava: dr. Pavel Basinski, ruski pisatelj, zgodovinar, avtor številnih biografij

Pozni pogledi Leva Tolstoja na civilizacijo, državo, Cerkev, problematiko nasilja ipd. so povezani z njegovim znamenitim duhovnim preobratom konec sedemdesetih in v začetku osemdesetih let 19. stoletja. Takrat je Tolstoj popolnoma spremenil svoj pogled na svet in začel oblikovati svojo življenjsko filozofijo, svoje razumevanje krščanske vere. Toda v resnici so marsikaj od tega, kar je Tolstoj pridigal proti koncu življenja, vanj vsadili že njegovi predniki, starši in tete, ki so ga vzgajale po smrti staršev.

Predavanje bo posvečeno zgodnjemu obdobju Tolstoja, ko še ni bil pisatelj in filozof. Brez poznavanja tega dela njegove biografije namreč ne moremo razumeti njegovega poznega obdobja.

Plodoviti novinar in pisec dr. Pavel Basinski se odlikuje v številnih žanrih, od strokovnih monografij do eksperimentalnih romanov. Doktoriral je iz primerjalne književnosti ter bil član žirije za številne vidnejše ruske literarne nagrade, kot so ruski buker ter nagradi Aleksandra Solženicina in Jasne Poljane. Deluje tudi kot urednik kulturnih strani časopisa Ruska gazeta. Njegovo zadnje delo Lev Tolstoj: Pobeg iz raja je izšlo julija 2010 in že v dveh mesecih doživelo dva ponatisa.

»V Tolstojevem nerazumnem pobegu najdemo skrito logiko ruskega narodnega značaja in celo naše zgodovine.« Vera Kopilova, Moskovskij komsomolec

 KOMENTAR | število komentarjev: 0
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo