Klub CD

Termini:
3. Mar. 2017–11. Mar. 2017
Brezplačne vstopnice

Prosimo, da si v Informacijskem središču CD (podhod Maxija) zagotovite brezplačne vstopnice.
Natisni

 
LITERATURE SVETA – FABULA 2017


Festival Fabula bo tudi v letu 2017 napovedoval pomlad. V prvem tednu marca (od 3. do 11. marca 2017) bodo Ljubljano obiskali avtorji, ki sodijo v sam vrh svetovne književnosti, spremljal pa jih bo bogat festivalski program, ki ga bo usmerjal fokus Nesmrtnost. Kaj, poleg vrhunske umetnosti, je sploh še lahko nesmrtno ter koliko življenj lahko živimo sami in koliko s pomočjo književnosti?

Fabula pozornosti ne bo namenjala le literaturi, marveč tudi humanistiki, družbeno-političnim vprašanjem in filmu, del programa pa bo posebej privabljal tudi otroke in mladostnike.

V okviru festivala Literature sveta Fabula bo Ljubljano obiskalo pet vrhunskih tujih literarnih gostov.

Mathias Énard (1972) velja za enega najboljših in najinovativnejših francoskih pisateljev, čigar roman Kompas je leta 2015 prejel najprestižnejšo francosko literarno nagrado, Goncourtovo. Je eruditski analitik evropskih kultur ter izjemen poznavalec Bližnjega vzhoda, ki s svojo literaturo in javnimi nastopi nasprotuje vse glasnejšemu evropskemu populizmu in nacionalizmu. Ob festivalu Literature sveta Fabula bosta izšli njegovi deli Alkohol in nostalgija (Beletrina) in Kompas (Mladinska knjiga).

V Klubu Cankarjevega doma bo nastopil v soboto, 4. marca, ob 20.00.

Sofi Oksanen (1977) je danes ena najbolj priznanih, mednarodno uveljavljenih in cenjenih finskih pisateljic mlajše in srednje generacije. Debitirala je leta 2003 z odmevnim romanom Stalinove krave, mednarodni preboj pa je dosegla z romanom Očiščenje, ki je izšel leta 2008, od 2011 pa ga lahko beremo tudi v slovenščini. Poleg romanov piše dramska besedila in eseje, redno tudi kolumne, v katerih se odziva na aktualne politične in družbene dogodke. Tako na Finskem kot v tujini je poznana kot družbeno kritična in angažirana avtorica ter odločna zagovornica enakopravnosti spolov in aktivistka za pravice istospolno usmerjenih. Njena dela so prevedena v več kot petdeset jezikov.

Konec leta 2016 je v slovenščini izšel njen roman Ko golobice izginejo (Beletrina).

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma bo nastopila v torek, 7. marca, ob 20.00.

Bernardo Atxaga (1951) je baskovski pisatelj, pesnik in prevajalec, ki je za svoja dela prejel številne najprestižnejše nagrade, za roman Dnevi Nevade državno kritiško nagrado za najboljše prozno delo v baskovskem jeziku. Njegova literarna dela so prevedena v več kot dvajset jezikov. Ob festivalu Fabula bo izšel njegov roman Dnevi Nevade (Beletrina).

V Klubu Cankarjevega doma bo nastopil v četrtek, 9. marca, ob 20.00.

Viktor Jerofejev (1947) je eden najbolj prepoznavnih sodobnih ruskih pisateljev, ki se je v literarno zgodovino zapisal kot sourednik almanaha Metropol, intelektualne bombe, kjer so leta 1979 svoja literarna dela objavili sovjetskemu režimu neljubi avtorji. Jerofejevu so za skoraj desetletje prepovedali objavljati in so ga izključili iz Društva sovjetskih pisateljev. V slovenščini danes lahko beremo tudi njegovo biografijo Dobri Stalin, v kateri poleg svojega življenja ob očetu, visokem Stalinovem diplomatu, popisuje politične in življenjske razmere v Sovjetski zvezi. Med njegova najbolj znana in v večino svetovnih jezikov prevedena romana sodita še Življenje z idiotom (1991) in Ruska lepotica (1996).

Ob festivalu Fabula bo izšla njegova zadnja knjiga, zbirka kratkih zgodb Telo (Beletrina).

V Klubu Cankarjevega doma bo nastopil v soboto, 11. marca, ob 20.00.

Igor Marojević (1968) je srbski pisatelj, dramatik, kolumnist in prevajalec. Za svoja prozna dela je bil večkrat nagrajen, med drugimi je prejel nagrade Károly Szirmai, Stevana Pešića in sklada Borislava Pekića ter Desimirja Tošića za eseje.

Ob festivalu Fabula bo izšel njegov roman Mamina roka (Beletrina).

V Klubu Cankarjevega doma bo nastopil v ponedeljek, 6. marca, ob 20.00 KOMENTAR | število komentarjev: 0
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo