Nakup
Klub CD

Termini:
5. Nov. 2016 20:00
14, 11* €
Premiera
12. Nov. 2016 20:00
14, 11* €
13. Jan. 2017 20:00
14, 11* €

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Natisni

 
Kako ostanem lepa in svobodna
Teatralni pogovorni šov

Trajanje predstave 80 minut

Avtorice in avtor besedila: Deja Crnović, Eva Kraševec, Milan Marković Matthis, Maja Sever, Mija Špiler, Tina Vrbnjak
Igralki: Tina Vrbnjak in Maja Sever
Nastopajoči v video posnetkih: Jernej Lorenci, Tina Vrbnjak, Maja Sever, Silva Čušin, Deja Vrbnjak, Eva Kraševec, Deja Crnović, Jurij Zrnec, Ivan Schollmayer
Dramaturga: Eva Kraševec in Milan Marković Matthis
Strokovna sodelavka za študije spola: Deja Crnović
Avtor glasbe: Laren Polič Zdravič
Scenografinja in kostumografinja: Adriana Furlan
Asistentka scenografinje in kostumografinje: Deja Vrbnjak
Koreografinja: Leja Jurišić
Oblikovalec svetlobe: Danilo Pečar
Lektorica: Tatjana Stanič

Režiserka video posnetkov: Katarina Morano
Snemalna ekipa: Vid Hajnšek in Andrej Nagode
Maskerka: Anamarija Ludvik
Oblikovalec svetlobe: Žiga Divjak
Voditeljica na fotografiji: Nina Ivanišin
Maska: Špela Ema Veble
Fotograf: Borut Bučinel
Izvršna producentka: Mija Špiler
Produkcija: KUD S. N. G., Cankarjev dom, Mestno gledališče Ptuj, SNG Drama Ljubljana

»Ne izgovarjaj se, da je lepota prirojena in da ne moreš nič za to, če nisi kot filmske zvezde. Tega od tebe tudi nihče ne zahteva. Ne izgovarjaj se, da si s službo, gospodinjstvom in materinstvom več kot prezaposlena: če veš, kako in kaj, porabiš za nego zunanjosti dnevno nekaj minut, ki si jih gotovo rada pritrgaš in ki se ti bogato obrestujejo že v prijetni zavesti, da si kljub vsem naporom, ki jih zahteva sodobno življenje od ženske, videti negovana in – veliko mlajša kot v resnici. In življenje ti nenadoma postane nekam lažje!«

Odlomek iz knjižice z naslovom Kako ostanem lepa in mladostna avtorice Nade Novak je namenjen sodobni ženski leta 1953. Danes se tej retoriki in prostodušnim nasvetom lahko le iskreno nasmejimo, vendar pa ponatis knjižice v letu 2012 nagovarja k premisleku o položaju ženske v sodobni družbi.
Teatralni pogovorni šov Kako ostanem lepa in svobodna raziskuje odnos družbe do tega vprašanja skozi različna obdobja in razpre razmislek o uprizarjanju ženskosti kot konstrukta, spletenega iz vsakokratnih pričakovanj okolja. Med odzive na ta pričakovanja spadajo tudi ženska gibanja od klasičnega začetnega feminizma pa vse do danes, prizadevanje za odpiranje javnega prostora ženskam, boj za volilno pravico in za pravico do splava ter nadzora nad lastnim telesom, v zadnjem času pa tudi podiranje strogih mej in odpiranje prostora za različne spolne identitete.
V humorni formi »teatralnega pogovornega šova« uprizoritev parodira elemente televizijskih pogovornih oddaj. Protagonistka tega enkratnega pogovornega šova je voditeljica, ki se odloči in dokončno osvobodi omejitev tako družbe kot njenih nadrejenih ter nam predstavi svoj pogled na svet. Njen teatralni šov postane pogovorna oddaja, kot si jo je od nekdaj želela, ne vemo pa, ali se bo tako tudi končala.


 KOMENTAR | število komentarjev: 0
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo