Nakup
Linhartova dvorana

Termini:
8. Mar. 2017 20:00
12, 15, 18, 10*


Natisni

 
Jeklene magnolije
Kultna komedija ob dnevu žena

Gledališče Koper in SNG Nova Gorica

Prevajalka: Alenka Klabus Vesel
Režiserka: Katja Pegan
Dramaturginja: Ira Ratej
Scenograf: Milan Percan
Kostumograf: Alan Hranitelj
Avtor glasbe: Mirko Vuksanović
Oblikovalec luči: Jaka Varmuž
Lektorica: Laura Brataševec

Igrajo:
Suzana, lastnica lepotilnega salona: Nataša Tič Ralijan
Marina, pomočnica v lepotilnem salonu: Maja Nemec
Ana, vdova nekdanjega župana, velika dama: Helena Peršuh
Ema, najlepše dekle v mestu: Anja Drnovšek
Miranda, Emina mama: Mojca Partljič
Karla, premožna večna godrnjavka: Lara Jankovič

Za naslovom Jeklene magnolije se skriva komična melodrama o šestih ženskah, ki vsaka po svoje rešujejo svoje probleme in dokazujejo, da so pogosto močnejše od moških.

Jeklene magnolije so krstno uprizorili leta 1987 v New Yorku, dve leti pozneje je njihov avtor Robert Harling napisal še filmski scenarij, v katerem je nastopilo šest filmskih zvezd – Sally field, Dolly Parton, Shiley MacLaine, Daryl Hannah, Olympia Dukakis ter Julia Roberts. Filmska adaptacija je postala svetovna uspešnica, kar potrjujejo tudi številne nagrade (Oskar za spremljevaljno vlogo – Julia Roberts, Zlati globus za najboljšo žensko vlogo – Sally field, BAFTA za spremljevaljno vlogo – Shirley MacLaine …)

Besedilo nas sooča z malimi življenji v na pol podeželskem mestecu. Celotno dogajanje igre se odvija v frizerskem salonu majhnega mesteca, kjer ženske med urejanjem zunanjosti razgaljajo svoja čustva in razkrivajo intimne svetove. Dogodki v salonu, »kamor še ni stopila moška noga«, se vrtijo okrog zadnjih dveh let in pol življenja mlade Eme, vendar se njena zgodba – prizadevanje za materinstvo, bolezen, odločitev, da bo kljub vsemu zanosila, in posledično poslabšanje zdravstvenega stanja – ne dogaja na odru. Vidimo le obrobne dogodke, slišimo reakcije obiskovalk frizerskega salona na prelomnice iz Emminega življenja in življenja ljudi iz njene bližine. Ženske prestrezajo zunanje dogodke, se nanje odzivajo in v na videz neobveznem klepetu razkrivajo kompleksna čustvovanja ter svoje intimne spopade z bolj ali manj usodnimi križi in težavami.

Uprizarjano z dovoljenjem SAMUEL FRENCH, LTD


 KOMENTAR | število komentarjev: 1
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo
npv4zxpY | 08.03.2017

QmUHlqqNWs
Whoa, things just got a whole lot easeri.