Nakup
Gallusova dvorana

Termini:
24. Okt. 2014 20:00
15, 18, 21, 25, 13* €

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

Natisni

 
IGRA O ANTIKRISTU
Oratorij po mariborski nadškofiji

Avtorji: Umetniški kolektiv Was ist Maribor? (Sebastijan Horvat, Andreja Kopač, Matjaž Latin, Aljoša Ternovšek)
Avtorica glasbe: Nana Forte
Dirigent: Marko Letonja

Oblikovanje zvoka in elektroakustične kompozicije: Boštjan Perovšek
Scenografija: Barbara Kapelj Osredkar
Kostumografija: Belinda Radulović
Oblikovanje svetlobe: Andrej Hajdinjak
Oblikovanje videa: Jasmin Talundžić, Jasna Bednjak
Oblikovanje maske: Sonja Murgelj, Tina Prpar
Avtor specialnih odrskih efektov: Ravil Sultanov
Novinarski sodelavec: Braco Zavrnik

Asistent dirigenta: Simon Dvoršak
Korepetitor: Tadej Horvat
Asistentka scenografije: Ana Cimperman
Asistent režije: Žiga Divjak
Oblikovalec protetike: Zoran Srdić
Pirotehnik: Mare Perne
Fotografija za potisk na platnu: Tadej Pušnik, Nada Žgank
Oblikovalka potiska: Tina Osredkar Pirc
Lektorica: Maja Cerar

Produkcija: Maska Ljubljana
Vodja produkcije in izvršna producentka: Tina Dobnik
Tehnična direktorica Cankarjevega doma in predstave: Karmen Klučar
Vodja odnosov z javnostmi: Urška Comino
Foto: Nada Žgank
Snemanje: Tone Stojko
Koprodukcija: Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, Lutkovno gledališče Ljubljana, KUD Borza, Narodni dom Maribor

Posebna zahvala: Borut Mekina, Urban Červek, Stanislav Kocutar (Radio Maribor), Matej Jankovič (Radio Študent), Miha Ažman (BMW), Jože Šolar, Simon Marinčič, A-Cosmos d. d., Miran Kokelj, ATELJE B & M, Marijana Dajčman, Unicommerce d. o. o, Boro Kondić, Savatech d.o.o., Igor Samobor, Iztok Vadnjal, SNG Drama Ljubljana, Aleš Korpič, Bosch, Ema d. o. o. Vestina, Reševalna služba Domžal, Slovensko mladinsko gledališče, Dare Kragelj, Dušan Kohek, SNG Opera in balet Ljubljana, Edi Martinčič, Branko Potočan, Branko Završan, Tina Osredkar Pirc, Janez Janša, MOL Javna razsvetljava, Aleš Korpič, Andrej Škafar, Martin Vidmar

S podporo: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana, Europlakat, Finance, Radio Center, Mladina


»Vse, kar je preneumno, da bi izrekli – zapojemo.« (Voltaire)

Zgodba mariborske nadškofije je največja dolžniška zgodba v času države Slovenije in kronološko pomeni začetek razkroja socialne države. Celotna država vse od tedaj plačuje dolgove. Ali vemo koliko? Vemo komu? V čigavem imenu?

Ko padejo kulise številk, za njimi stojijo resnični obrazi – žrtev ali rabljev. Glavni akterji finančne tragedije odločijo, da mariborska nadškofija vstopi v »kazino kapitalizem«. Izvedenci za dušo in moralo postanejo poroki za varnost finančne investicije. Če cerkev jemlje posvetnemu svetu denar, ali ji lahko posvetni svet ukrade primat nad človekovo dušo?

 KOMENTAR | število komentarjev: 8
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo
GORA | 25.10.2014

Sancta simplicitas (Sveta preproščina)
Pričakoval sem zanimiv umetniški večer, doživel pa zametek kulturne revolucije na Slovenskem. Igra o antikristu (s podnaslovom »Oratorij po mariborski nadškofiji«) je neponovljiva – v smislu upanja, da tako pritlehnega dela ne bi nikoli več ustvarili, niti predvajali. Narod, ki na odru največje slovenske kulturne ustanove v slabih dveh urah premore toliko preproščine, slabega okusa in hudobije, ne more preživeti. Sporočilo »oratorija« je preprosto: »Ljudstvo, pomagajte nam uničiti našega političnega nasprotnika!« Za glasbeno prireditev tudi ni umestno, da obiskovalci namesto koncertnega lista prejmejo takoimenovani gledališki list, ki vsebuje izbor člankov o finančnem zlomu mariborske nadškofije – o glasbenem delu pa nobene besede. Povrhu pa slovenska zastava na naslovni strani gledališkega lista vsiljuje in zlorablja simbole slovenske državnosti v smislu »Država, to sem jaz!«. Ustvarjalci »oratorija« so zamudili enkratno priložnost, da tajkunske pojave v Sloveniji obravnavajo celostno. Jedro umetniške izpovedi glasbenega odrskega dela bi lahko bilo: »Pohlep in upad moralnih vrednot pahneta slovensko skupnost v prepad« (v prispodobi: »v pekel«). Morda tak izziv čaka neko drugo, umetniško in osebnostno zrelejšo ekipo ustvarjalcev.
M | 25.10.2014

R
Bravo! Škoda, da nisem dobil vstopnic. Se bom drugič bolj potrudil. Vsem nasprotnikom pa želim, da se sprijaznijo z resnico. Nekdo je zapisal da davkoplačevalci ne bomo nič plačali za ta nesramni kriminalni izlet MB nadškofije. Na žalost nima prav kar nekaj terjatev je šlo na DUTB.
Robert Kaše | 24.10.2014

Le hrabro naprej
Ker postajate aktualni pričakujem še kaj o Hitlerju v MB, Stalag XVIII D, Tezenskih jarkih, Hudi jami, Teharjah, Vetrinju, Titu, Kučanu, Velikovcu, Zemljariču ...
Robert Kaše | 24.10.2014

Le hrabro naprej ...
Ker postajate aktualni pričakujem še kaj o Hitlerju v MB, Stalag XVIII D, Tezenskih jarkih, Hudi jami, Teharjah, Vetrinju, Titu, Kučanu, Velikovcu, Türku, Zemljariču, ...
Aeda | 23.10.2014

Bravo!
Prosim, proti komu ali čemu protestirate? Ste predstavo že videli? Ste prebrali najavo v Dnevniku? Ocenjujete dejanja, ki so pripeljala ustvarjalce do tega, da so ustvarili predstavo, kot dobre,sprejemljive? Skoraj milijarda evrov izgubljenega denarja, 60.000 vlagateljev, ki so izgubili svoje prihranke? Tudi za take, BOLJE: predvsem za take predstave mora biti pri nas prostor in skromna sredstva - za sodelovanje so objavili poziv za prostovoljce!
Drago | 20.10.2014

Bravo!
Bravo za pogum!
Marjeta Žebovec | 15.10.2014

Protestiram!
Protestiram proti tovrstni zlorabi napake določene skupine, saj - kolikor vem - država ne rešuje teh dolgov z denarjem davkoplačevalcev, ampak ga rešuje Cerkev z denarjem vernikov, ki ga dajo prostovoljno. Žal pa z denarjem davkoplačevalcev avtorji delajo takšne predstave ...
Mare | 14.10.2014

A za take predstave daje denar država?
Najbrž bomo dali še kak miljonček ali dva iz proračuna za tragedijo o SCT, Istrabenzu, Pivovarni Laško, Merkurju. Dajte ga raje za pravo umetnost, če je pa ne znate najti, pa za nova delavna mesta.