Nakup
Gallusova dvorana

Termini:
9. Maj 2017 19:30
23, 20, 18, 14, 12* €

Pri spletnem nakupu vstopnic za posamezne predstave prek www.cd-cc.si obiskovalcem nudimo 5% popust!

NatisniGlavni pokrovitelj abonmaja Veličastnih 7Pokrovitelj predstaveMedijski pokrovitelj abonmaja Veličastnih 7Spletna medijska pokroviteljicaVeličastnih 7 in za izven


FAVN – CARMEN – BOLERO
Kalejdoskop najvznemirljivejših plesnih partitur 20. stoletja

Izvedba: Balet in orkester SNG Maribor
Koreografija: Valentina Turcu, Edward Clug, Johan Inger
Glasba: Rodion Ščedrin, Claude Debussy, Maurice Ravel
Dirigent: Simon Robinson

Mariborski baletni ansambel je marca premierno predstavil triptih, posvečen plesnemu 20. stoletju in nesmrtnim partituram, ki še danes navdihujejo nove plesne pristope. Neoklasični baletni večer razgrinja vznemirljive, provokativne in estetsko daljnosežne skladbe, ki so delile izzivalno vzajemnost z nekaterimi najbolj izpostavljenimi koreografskimi stvaritvami prejšnjega stoletja.

Debussyjeva simfonična pesnitev Preludij k favnovemu popoldnevu je ponudila Nižinskemu tonalno lebdeče okolje za Favnovo opojno sanjavost, ki jo povzel tudi Edward Clug v svoji izvirni interperaciji. Ostal je zvest izhodiščnemu ozračju, dogajanje lenobnega popoldneva pa je zasukal po svoje.

Ščedrinova temperamentna suita Carmen, ki je nastala po istoimenski Bizetevi operi, se je napajala pri osvobojenem ženskem libidu. Valentina Turcu se je kot številni koreografi predala navdihu zgodbe o neukrotljivi lepotici in že v prvi postavitvi iz leta 2011 navdušila s strastjo odrskega giba in prečišđčeno vizualno podobo. V pričujoči, novi različici je ženski del baletne ekipe postavila na špice in tako koreografijo nadgradila s prefinjenim neoklasičnim izrazom.

Bolero je Ravelova najbolj znana in priljubljena skladba. S preprostim, a učinkovitim stopnjevanjem vztrajno ponavljajoče se teme se je ustoličila kot uspešnica že takoj ob premieri. Johan Inger je uporabil naraščajočo motoričnost partiture za zagon vrtinca odrskih dogodkov, razgrnjenega v duhovitem loku neobičajnih skupinskih in intimnih slik. Izognil se je pričakovanemu erotičnemu naboju, ki ga na Bolero veže popularna kultura. Koreograf se je ognil tudi očitnemu naslovu in poimenoval delo Walking Mad. Dogajanje se umiri v sklepnem delu na glasbo Arva Pärta. Vsebino je navdahnil Platonov citat: »Največji blagoslovi nas doletijo skozi blaznost, če privzamemo, da je ta sama po sebi božanski dar.«

 KOMENTAR | število komentarjev: 2
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo
Lena | 06.05.2017

iščem 1 vstopnico
Za razprodano predstavo Favn Carmen Bolero iščem eno vstopnico. 040502079. Hvala!
Eva | 05.05.2017

vstopnice Favn-Carmen-Bolero
Zainteresirani smo za predstavo Favn-Carmen-Bolero v torek, 9.5.17, pa je razprodano. Če kdo ne bo utegnil ali si je premislil, naj prosim sporoči (031212574). Želeli bi vsaj 2 vstopnici, še raje pa 4. Hvala.