Nakup
Linhartova dvorana

Termini:
3. Apr. 20:00
17, 19 €


Natisni

Prireditev drugega organizatorja


Vasko Atanasovski: Melem
Zdravilo za dušo skozi glasbo Balkana

Produkcija: Vasko Atanasovski / Glasbarium
S www.vaskoatanasovski.com

Vasko Atanasovski, vokal, saksofon, flavta
Dejan Lapanja, kitara
Marjan Stanić, bobni in tolkala

Posebna gosta:
Vasil Hadžimanov, klavir
Simone Zanchini, akordeon
Ariel Vei Atanasovski, violončelo

»... So nekaj najboljšega, kar imamo.«
Jaša Lorenčič, Večer

»Vasko Atanasovski Trio je fantastičen. Slišati bi jih moral ves svet.«
Zdenko Matoz, Delo

»Glasbeno je Atanasovski tako rekoč ustvaril, vsaj za naše podnebje, popolnoma nov slog.«
Mario Batelić, Radio Študent

Mednarodno uveljavljen umetnik Vasko Atanasovski, v projektu »Melem«, na sodoben način oživlja glasbene tradicije Balkana. V njegovih skladbah se zrcali stara južno slovanska duša, iz več kot stoletje starih pesmi pa plete sveže in ganljive zgodbe. Podobno kot v sodelovanju z Vlatkom Stefanovskim in Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, gre tudi tukaj za preplet Vaskove avtorske glasbe in priredb tradicionalnih pesmi, kot so »Stade se cvijeće rosom kititi«, »Teška beše našata razdelba«, »Kad ja pođoh na Bentbašu«, »Kasapsko oro« in drugih. Posebnost priredb je, da so starim napevom, dodane nove uvodne melodije; zasedba jih izvaja minimalistično in s solističnimi vložki.

Z »Melem«, kar v prevodu pomeni »zdravilo«, se Atanasovski vrača k svojim koreninam. Prepoznaven zvok saksofona in edinstven vokal, nas ob spremljavi kitare in tolkal, ponese po poteh nekdanje domovine in širšega Balkana, pravtako pa po poteh nostalgije, nemogoče ljubezni, neskončne ljubezni, večnega hrepenenja in strasti. Trio, ki ga ob Vasku tvorita še izjemen kitarist Dejan Lapanja in virtuozni bobnar Marjan Stanić, je že več let delujoča zasedba, ki se v projektu »Melem« posvečaju akustičnim in prefinjenim glasbenim izvedbam.

Koncert bo pravtako poklon legendarnima pevcema Zafiru Hadžimanovu in Senki Veletanlić, saj bo kot gost iz Srbije, zaigral vrhunski pianist, njun sin, Vasil Hadžimanov. Senka Veletanlić in Zafir Hadžimanov sta jugoslovanska pevca starejše generacije, ona bosansko-slovenskega porekla, on makedonec, ki sta mnoga leta bila del domače estrade in festivalov, kot so: Splitski festival, Zagrebfest, Festival Opatija, Beogradsko proleće in Vaš šlager sezone.

Drugi gost bo Vaskov dolgoletni sodelavec in svetovno priznan glasbenik Simone Zanchini iz Italije. Navdušuje s svojim lucidnim in virtuoznim igranjem harmonike, sicer je redni sodelavec Milanske Scale in sodeluje z glasbeniki kot so Adam Nussbaum, John Patitucci, Han Bennink in drugi.

Kot poseben gost pa se bo priključil tudi Vaskov sin, Ariel Vei Atanasovski, mladi talentirani glasbenik sicer učenec Konservatorija za glasbo Maribor pri prof. Niku Sajku, in zaigral na violončelo. Tako bo to tudi koncert generacij.

Koncert bo ob enem tudi promocija izdaje zgoščenke Melem, ki bo izšla pri založbi Pivec iz Maribora, dosegla pa bo tudi svetovno distribucijo. Na albumu je kar 14 skladb, kot gosti pa sodelujejo izjemni glasbeniki: Vlatko Stefanovski (MK). Matija Dedić (HR), Jehan Barbur (TR), Simone Zanchini (IT), Vasil Hadžimanov (RS) in Aida Čorbadžić (BA).

Saksofonist in skladatelj Vasko Atanasovski, je znan predvsem po sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do mnogih glasbenih stilov. S svojo glasbo, je prekrižaril že veliko sveta, od Indije, Kitajske, Argentine, ZDA in Evrope, sodeloval pa je z imeni kot je Vlatko Stefanovski, Hindi Zahra, Living Colour, Gibonni, Simone Zanchini, Marc Ribot, Tommy Emmanuel in mnogi drugi.

SOUNDCLOUD : https://soundcloud.com/vasko-atanasovski


 KOMENTAR | število komentarjev: 0
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo