Termini:
11. Jan. 2017–3. Mar. 2017


NatisniGlavni pokrovitelj festivala Tolstoj, iskalec resnice 
Tolstoj, iskalec resnice
Tematski festival

Prelistajte katalog!

Osupljiv je knjižni opus Leva Nikolajeviča Tolstoja. Njegova dela so dediščina človeštva. Pa tudi naša dediščina, ki vzbuja spoštovanje in nam je v navdih. Ponosni smo, da bomo s festivalom Tolstoj, iskalec resnice razgrnili del njegovega literarnega in duhovnega bogastva.

Med najljubšimi fotografijami tega veličastnega avtorja, ki me spremlja že nekaj časa, je črno-bela podoba belobradega Tolstoja med jezdenjem vranca po prostranem travniku. Aristokrat, ki je hotel postati kmet, preprost človek kot del narave v iskanju harmonije med svetom in lastnimi besi.

Pavel Basinski, ki nas bo obiskal v Ljubljani, v pretresljivem dokumentarnem romanu Lev Nikolajevič Tolstoj: Pobeg iz raja zapiše, da je Tolstoj z željo po primarnem, kmečkem življenju skušal premagovati globoko bivanjsko krizo, v kateri se je znašel okoli petdesetega leta. Občudoval je ruskega kmeta, saj se mu je zdelo, da ta pogumno zre smrti v oči, obetal si je, da bo s preobrazbo vanj premagal neznosen strah pred lastno končnostjo. Basinski nam z močjo prepričljivega literata orisuje zadnje dni Tolstojevega življenja, viharen zakon s Sofjo Andrejevno, napete odnose z lastnimi otroki ter naposled pobeg od doma in tuzemski konec velikana na skromni železniški postaji v Astapovem. Orisuje srdit boj njegove družine in založnikov za njegovo literarno zapuščino. Pretresljiva je fotografija Sonje Andrejevne, ki skozi okno kuka v skromno hiško, kjer se od sveta poslavlja njen mož, pa ji preprečijo, da bi stala ob njegovi postelji. Basinski nas potegne v razburljivo zgodbo o padcu mogočnega starca in zdi se, da smo zraven, da dihamo z njim in čutimo, kako njegova sapa izgublja moč.

»Vsako umetniško delo doseže najvišjo stopnjo tedaj, ko človek pozabi na njegov umetni nastanek in občuti njegovo bivanje kot resničnost. Pri Tolstoju je to vzvišeno slepilo večkrat popolno,« je zapisal Stefan Zweig v izjemno rahločutnem eseju o Tolstoju. Tolstojeva monumentalna dela so velikanske freske sveta, kar sedemkrat je prepisal ep Vojna in mir,skice in beležke zanj so polnile visoke omare. Ravno roman Vojna in mir je »vzvišeno slepilo«, iz katerega bo svoje gledališke sanje stkal mojster gledališke režije Silviu Purcǎrete skupaj s svojo umetniško in igralsko ekipo.

Tudi dandanes nas Tolstojevi monumentalni romani navdihujejo z vulkansko silo, po drugi plati pa nas še vedno do najglobljih občutij pretresejo tudi njegova krajša dela, denimo Kreutzerjeva sonata, ki nam razpira boleč razmislek o intimi med žensko in moškim.

Želimo vam, da bi prireditve našega festivala postale vaše dragocene sopotnice pri iskanju resnic, ki jih iščete in odkrivate, da bi osmislili lastno življenje.

Uršula Cetinski

 KOMENTAR | število komentarjev: 0
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo