Nakup
Gallusova dvorana

Termini:
8. Feb. 2017
prestavljeno na 10. maj
10. Maj 2017 20:00
18, 21, 24, 29, 15* €


NatisniGlavna pokroviteljica abonmaja: Zavarovalnica Triglav d.d.

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Medijski pokroviteljGlasbe sveta


Salif Keita
Eden najprepoznavnejših glasov zahodnoafriške glasbe

Salif Keita je žal moral zaradi zdravstvenih težav odpovedati vso evropsko turnejo. Za ljubljanski koncert, ki naj bi bil 8. februarja, je nadomestni termin 10. maja.
Kupljene vstopnice bodo veljale tudi takrat, vračilo kupnine pa je mogoče do 8. marca v Informacijskem središču CD.Edinstven glas in eden najpomembnejših afriških glasbenikov vseh časov

Salif Keita
, vokal; Bah Kouyate, Aminata Dante, spremljevalni vokal; Djessou Mory Kante, kitara; Harounah Samake, ngoni; Molobaly Kone, bobni; Abou Cisse, sekvenčnik

Eden najpomembnejših afriških glasbenikov vseh časov in eden najprepoznavnejših pevskih glasov zahodnoafriške glasbe že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja. V Ljubljani je prvič nastopil leta 1996 in od takrat se ni zares postaral, kar dokazuje njegov novi album v produkciji Michaela Leagua (skupina Snarky Puppy).
Salif Keita je s prehajanjem glasbenih meja izoblikoval edinstven slog, v katerem se rock, funk in jazz prepletajo z elementi najpristnejše zahodnoafriške tradicije griotov. Po desetletju uveljavljanja v domači Afriki je v osemdesetih letih osvojil tudi francosko sceno. Je prejemnik številnih priznanj, glasbenih pa tudi političnih in humanitarnih. V svoji omamni glasbi, ki je narekovala merila sodobne ustvarjalnosti Mandinkov, si prizadeva predajati sporočilo miru in sožitja med ljudmi.

Salif pripada kraljevemu rodu, njegovi predniki so znani vse do Soundiate Keite, kralja ljudstva Mandinka in ustanovitelja Malijskega imperija leta 1240. Zaradi albinizma, ki ga Mandinki pojmujejo kot slabo znamenje, povezano s hudičem, ga je skupnost izločila. Oče se mu je odrekel, ko je oznanil, da želi stopiti na ustvarjalno pot glasbenika. Vendar njegovih sanj to ni moglo streti. Bile so premočne.
Leta 1967 se je preselil v prestolnico Bamako in kmalu začel igrati v nočnih klubih z enim od bratov. Čez dve leti ga je medse povabila zasedba Rail Band. Zatem je s Kantejem Manfilo ustanovil sestav Les Ambassadeurs, enega najpomembnejših zahodnoafriških bendov, ki je tlakoval pot naslednjim generacijam afriških glasbenikov. Salif Keita – zlati glas Afrike, je vse od tedaj na čelu sodobne malijske glasbe.


 KOMENTAR | število komentarjev: 0
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo