Termini:
26. Okt.–13. Maj
Cene abonmaja: 75, 90, 100, 115, 60* EUR, brez predstave Nepopisan list: 65, 75, 85, 100, 50* EUR


NatisniGlavna pokroviteljica abonmaja

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Medijski pokrovitelj 
Glasbe sveta
Nova odisejada abonmaja Glasbe sveta

Cene abonmaja: 75, 90, 100, 115, 60* EUR, brez predstave Nepopisan list: 65, 75, 85, 100, 50* EUR

Vpis do 26., brez predstave Nepopisan list do 31. oktobra.

Pristna veličastnost (glasb sveta)

Nova odisejada abonmaja Glasbe sveta se začne na skrajnem jugu. Pri neverjetnih Mahotella Queens. Ena najbolj legendarnih in še delujočih zasedb tega planeta drži pokonci svoje privržence ter ljubitelje dobre in življenja polne glasbe že petdeset let. Vihrave gospe pojejo, nastopajo in niso videti nič slabše kot njihovi moški sopotniki The Rolling Stones. Odlikuje jih pristna veličastnost, tako kot prav vse mednarodne izvajalce Glasb sveta v sezoni 2016/17. Tudi Nomfusi, ki bo prvemu večer dodala nekaj južnoafriškega soul blišča, stopa po stopinjah slave, že globoko zasidranih v svetovni popularni glasbi.

Trio bratov Joubran je nenehni glasbeni cvet. Nanj lahko vežemo različne zgodbe, tudi tiste najhujše, ko bomba poruši družinsko hišo v Ramali, do najlepše, ko virtuoze na lutnjah navdušeno sprejme ves svet brez politične agende. A ne moremo in ne želimo se izogniti dejstvu, da gre za najboljše glasbene ambasadorje Palestine.

Salif Keita je bil vedno eminenca. Tudi ko se je zahodni svet naveličal »Afrike« in v njej iskal posebnosti, s katerimi so se plemenitili izvajalci ob nagovarjanju zahodne hipsterske generacije, je veliki gospod vztrajal in ponujal unikatno različico afropopa. Ta temelji na izjemnih glasovnih sposobnostih in petju, ki zajema v stoletjih dolgi zgodovini prenašalcev zahodnoafriškega vokalnega izročila. Zlitje je bilo revolucionarno in navdušuje še danes. Skladbe, kot so Mandjou, Africa, Tekere in številne druge, so za vedno ohranjene v zakladnici najboljšega, kar se je zgodilo v afriški popularni glasbi. A gospod Keita se po osemnajstih letih ne vrača v Gallusovo dvorano zaradi zgodovine, temveč zaradi svojega urbanega glasu, ki je bil vedno pod vplivom vzhajajočega sonca, kar dokazuje z novim albumom v produkciji Michaela Leagua iz super popularne jazzovske zasedbe Snarky Puppy.

Abonmajsko ponudbo sklepa prvi nastop Anoushke Shankar v Sloveniji. Dolgo smo ga čakali. Bili smo z njenim očetom Ravijem v Križankah, tokrat se spogledujemo z naravno naslednico velemojstra sitarja, ki je svojčas to glasbilo postavil ob bok popularnosti kitare. Anoushka je podedovano izkoristila v vseh razsežnostih in odjadrala v svoj ustvarjalni svet, ki zlahka komunicira vsepovsod. Navdihuje ga tako Indijski polotok kot tudi virtuozni glasbeniki, s katerimi sodeluje na najnovejšem projektiu Land of Gold. Res, prava majska poslastica pred sladkim ugrizom v spomladanske in poletne festivale.

Želim vam najlepše glasbene užitke.

Bogdan Benigar

Salif Keita
SALIF KEITA
Eden najprepoznavnejših glasov zahodnoafriške glas
10. Maj
18, 21, 24, 29, 15* EUR
podrobneje
nakup
ANOUSHKA SHANKAR
ANOUSHKA SHANKAR
Virtuozinja na sitarju svetovnega kova
13. Maj
21, 26, 29, 35, 18* EUR
podrobneje
nakup
 KOMENTAR | število komentarjev: 0
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo