Nakup
Gallusova dvorana

Termini:
29. Mar. 2017 20:00
28, 36, 49, 60, VIP parter 79 €


Natisni

Prireditev drugega organizatorja


Dunajski dečki
Prireja: Tadej Kranjc s. p.

Gostja večera: Helena Blagne

Dečki pojejo na Dunajskem dvoru že od 14. stoletja. Leta 1498, pred več kot pol tisočletja, je rimski cesar Maksimilijan I. preselil svoj dvor in dvorne glasbenike na Dunaj. Dal je navodila, da mora biti med glasbeniki šest dečkov, ki pojejo; dečki so prišli iz različnih delov Rimskega cesarstva – z Nizozemske, Italije, Nemčije in Avstrije. Zgodovinarji so se zedinili, da je prav 1498 letnica ustanovitve dunajske Hofmusikkapelle in posledično tudi Dunajskih dečkov. Do leta 1918 je zbor pel samo za cesarski dvor, pri maši, na koncertih in zasebnih funkcijah ter ob državniških priložnostih.

Glasbeniki, kot so Heinrich Isaac, Heinrich Ignaz Franz Biber, Johann Joseph Fux, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Caldara, Antonio Salieri, Christoph Willibald Gluck in Anton Bruckner, so sodelovali z zborom. Skladatelja Jacobus Gallus in Franz Schubert sta bila člana zbora. Brata Joseph Haydn in Michael Haydn, sicer člana zbora Katedrale sv. Štefana, sta pogosto pela v cesarskem deškem zboru.

Leta 1918, po razpadu Habsburške monarhije, je avstrijska vlada prevzela opero, njen orkester in zbor odraslih članov, ne pa deškega zbora. Josef Schnitt, ki je postal dekan Hofmusikkapelle l. 1921, je zbor dunajskih dečkov spremenil v zasebno institucijo. Nekdanji cesarski deški zbor je tako postal Zbor dunajskih dečkov (Wiener Sängerknaben/Vienna Boys’ Choir), cesarsko unifomo je zamenjala mornarska obleka, ki je bila tisti čas vrhunec deške mode. Ker ni bilo na voljo dovolj denarja za vzdrževanje dečkov, je zbor začel s koncerti zunaj kapele l. 1926. Izvajali so motete, posvetna dela in na željo dečkov – otroške opere. Učinek je bil neverjeten. V enem letu je zbor nastopil v Berlinu (kjer je bil njihov dirigent Erich Kleiber), Pragi in Zürichu. Sledili sta Atene in Riga (1928), potem Španija, Francija, Danska, Norveška in Švedska (1929), Združene države Amerike (1932), Avstralija (1934) in Južna Amerika (1936). Od l. 1926 je zbor opravil blizu tisoč turnej v stotih različnih državah.

Sedanjost
Danes obstaja sto pevcev iz tridesetih različnih držav, med desetim in štirinajstim letom, razdeljeni pa so v štiri zbore, ki potujejo po svetu. Vsako leto imajo približno tristo koncertov in nastopov, pred skoraj pol milijona ljudmi. Vsaka skupina preživi v šolskem letu devet do enajst tednov na turnejah. Obiščejo skoraj vse evropske države, prav tako so pogosti gostje v Aziji, Avstraliji in v obeh Amerikah.

Skupaj s člani Dunajske filharmonije in Zbora Dunajske državne opere skrbijo za tradicijo cesarskih glasbenikov: kot Hofmusikkapelle zagotavljajo glasbo za nedeljsko mašo v Dunajski cesarski kapeli že od l. 1498. Leta 2012 je zbor že petič sodeloval na novoletnem koncertu Dunajske filharmonije pod taktirko dirigenta Marissa Jansonsa.

Repertoar
Zborov repertoar vključuje vse od srednjeveške do sodobne in eksperimentalne glasbe. Moteti in samospevi tvorijo jedro gostovalnega repertoarja, pa tudi lastne zborovske priredbe značilno dunajske glasbe, valčkov in polk Lannerja in Straussa.

 KOMENTAR | število komentarjev: 0
Vaše ime
Naslov komentarja
Vpišite znake na desni:
Sporočilo